Palvelemme tänään

Asiakaspalvelu, chat 8–16 8–16 8–16 8–16 8–16 Suljettu Suljettu 1.1.2025 Suljettu 6.1.2025 Suljettu 18.4.2025 Suljettu. Hyvää pääsiäistä! 21.4.2025 Suljettu

Asiakaspalvelu, puhelin 9–15 9–15 9–15 9–15 9–15 Suljettu Suljettu 18.4.2025 Suljettu 21.4.2025 Suljettu

Joensuun itsepalveluasema Kontiokaari 6–22, henkilökunta paikalla 13–19 6–22, henkilökunta paikalla 13–19 6–22, henkilökunta paikalla 13–19 6–22, henkilökunta paikalla 9–15 6–22, henkilökunta paikalla 9–15 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 1.1.2025 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 6.1.2025 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 18.4.2025 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 21.4.2025 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa

Liperin itsepalveluasema Myllynkaari 6–22 6–22, henkilökunta paikalla 14–18 6–22 6–22 6–22 6–22 6–22 14.1.2025 Suljettu 5.2.2025 11–22 11.2.2025 6–7.30 ja 11–22, henkilökunta paikalla 14–18 2.4.2025 12–22

Kontiolahden jäteasema 15–19 Suljettu Suljettu 9–13 Suljettu Suljettu Suljettu 6.1.2025 Suljettu 21.4.2025 Suljettu

Ilomantsin jäteasema 9–13 Suljettu Suljettu 15–19 Suljettu Suljettu Suljettu 6.1.2025 Suljettu 21.4.2025 Suljettu

Polvijärven jäteasema Suljettu 9–13 Suljettu 14–18 Suljettu Suljettu Suljettu 9.5.2024 Suljettu

Kontiosuon jätekeskus 8–16 raskas liikenne 8–16 raskas liikenne 8–16 raskas liikenne 8–16 raskas liikenne 8–16 raskas liikenne Suljettu Suljettu 1.1.2025 Suljettu 6.1.2025 Suljettu 18.4.2025 Suljettu 21.4.2025 Suljettu

Saostus- ja umpisäiliöiden tyhjennykset

Asumisessa syntyvien saostus- ja umpisäiliöiden sekä pienpuhdistamoiden lietteiden tyhjennykset siirtyvät Puhas Oy:lle vuosien 2025 ja 2026 aikana. Muutoksen taustalla on Joensuun alueellisen jätelautakunnan päätös, joka tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä lokakuussa 2023. Lietetyhjennysten keskittämisen tavoitteena on varmistaa, että asiakkaat saavat lietesäiliön tyhjennyspalvelut tasapuolisesti ja ympäristölainsäädännön vaatimusten mukaisesti.

Asiakkaalle muutos tarkoittaa sitä, että lietteiden tyhjennykset tilataan suoraan Puhakselta. Joillakin asiakkailla urakoitsija saattaa vaihtua, mutta toisilla se voi pysyä samana.

Polvijärvellä ja Käsämänsalmen sillan pohjoispuolella Liperissä otamme vetovastuun lietesäiliöiden tyhjennyksistä jo 1.4.2025. Muutoksesta tarkemmin alla. Tarkkaile postiasi, sillä tiedotamme tyhjennysten alkamisesta pääasiassa kirjeitse.

Antamalla yhteystietosi Puhakselle voimme olla sinuun yhteydessä myös puhelimitse ja tekstiviestitse. Voit antaa yhteystietosi nettisivujemme sähköisen asioinnin kautta, chatissa tai ottamalla muilla tavoin yhteyttä asiakaspalveluun. Huomaathan, että emme ikinä lähetä sinulle mainoksia, vaan lähestymme sinua henkilökohtaisesti vain tärkeissä, kiinteistöäsi koskevissa asioissa.

Polvijärvellä kilpailutuksen voitti paikallisyritys Hepex

Polvijärvellä ja Käsämänsalmen sillan pohjoispuolella Liperissä lietesäiliöiden tyhjennys hoidetaan jatkossa Puhaksen järjestämänä 1.4.2025 alkaen. Kilpailutuksen voitti polvijärveläinen urakoitsija Hepex. Katso tästä kartasta alue, jolla lietekuljetukset alkavat jo 1.4.2025.

Koko Puhaksen toimialue kilpailutettiin viiteen urakka-alueeseen jaettuna, mutta tässä vaiheessa on tehty sopimus vain Polvijärven urakan osalta. Muiden alueiden eli Joensuun, Liperin, Kontiolahden ja Ilomantsin osalta pyrimme siihen, että kuljetukset siirtyvät Puhaksen vastuulle vuoden 2025 ja 2026 aikana.

Tavoitteenamme on varmistaa, että palvelu on loppuasiakkaille kohtuuhintaista ja tasapuolista, ja että palvelu voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti. Ymmärrämme, että uusi toimintatapa voi herättää myös paljon kysymyksiä, ja siksi haluamme varmistaa, että palvelu on asiakkaalle mahdollisimman sujuva ja vaivaton.

Asiakkaan edun lisäksi pyrimme ottamaan huomioon myös alueen urakoitsijoiden näkökulmat. Lietekuljetusten urakoita tullaan kehittämään edelleen taloudellisesti, logistisesti ja ympäristön kannalta järkevämmiksi yhteistyössä urakoitsijoiden kanssa.

Lietekuljetukset tilataan tulevaisuudessa Puhakselta

Toivomme, että asukkaat siirtyvät säännölliseen tyhjennysrytmiin, esimerkiksi kerran tai kaksi vuodessa samalla viikolla toistuvaan tyhjennykseen. Urakoitsijat pystyvät keskitetyn tyhjennysmallin ja säännöllisten tyhjennysten myötä suunnittelemaan tyhjennysreitit aiempaa tehokkaammiksi, mikä vähentää ajokilometrejä ja päästöjä.

Lietesäiliöiden tyhjennyksen maksut ovat samat jokaisen urakka-alueen sisällä. Hinnoittelu on suunniteltu niin, että säännöllinen tyhjennys on edullisempi kuin erikseen tilattu tyhjennys. Hinnaston lietekaivojen tyhjennyksiin löydät täältä.

Säännöllinen ja ennakoitu tyhjennys on halvin vaihtoehto

Lietesäiliöiden tyhjennyspalvelu on jaettu kolmeen eri tyyppiin aikataulun ja kiireellisyyden mukaan. Säännöllinen tyhjennys suoritetaan ennalta sovittuna ajankohtana, esimerkiksi vuosittain. Tämä on edullisin ja suositeltavin vaihtoehto, sillä se mahdollistaa reittien tehokkaan optimoinnin.

Tilaustyhjennys tarkoittaa, että asiakas tilaa tyhjennyksen erikseen, ja se suoritetaan seuraavan seitsemän arkipäivän kuluessa tai erikseen sovitulla viikolla.

Täsmätyhjennyksessä tyhjennys suoritetaan asiakkaan tilauksesta seuraavan kolmen päivän kuluessa. Asiakas voi pyytää tyhjennyksen ajankohdan joko aamupäivälle tai iltapäivälle. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos esimerkiksi säiliö on lukittu tai asiakkaan on suoritettava toimenpiteitä heti tyhjennyksen jälkeen.

Todella kiireellisissä tapauksissa ota yhteys asiakaspalveluumme. Jos asiakaspalvelumme on kiinni, voit ottaa yhteyden suoraan alueen urakoitsijaan Hepexiin.

Kiireellinen tyhjennys vaatii kuljetusyhtiöltä välitöntä reagointia. Siksi se on huomattavasti kalliimpi kuin muut vaihtoehdot. Ennakointia helpottaa, kun umpisäiliön pintamittarin tarkistaa säännöllisesti.

Miten varmistat sujuvan tyhjennyksen?

Jotta tyhjennys voidaan suorittaa ongelmitta, on tärkeää varmistaa, että

  • Tyhjennysautolla on esteetön pääsy mahdollisimman lähelle säiliötä. Jos matkaa säiliölle on yli 40 metriä, joutuu urakoitsija käyttämään lisäletkuja. Veloitamme lisäletkujen käytöstä erikseen.
  • Pihatien oksat on raivattu vähintään neljän metrin korkeuteen asti.
  • Pihatie on tarpeeksi leveä ja kantava raskaalle ajoneuvolle. Sama vaatimustaso koskee esimerkiksi pelastusajoneuvoja.

Ilmoita kiinteistösi jätevesijärjestelmä meille

Keräämme edelleen kiinteistöjen jätevesijärjestelmien tietoja. Oletkin saattanut jo saada meiltä tekstiviestin tai kirjeen, jossa pyydetään ilmoittamaan jätevesijärjestelmäsi tiedot. Ilmoitathan tietosi alla olevan linkin kautta tai ottamalla yhteyden asiakaspalveluumme. Mitä paremmat ja täsmällisemmät tiedot saamme, sitä paremmin lietekuljetusten kilpailutus onnistuu asiakkaidemme eduksi. Keräämämme tiedot palvelevat myös jätehuolto- ja ympäristöviranomaisia.

Kiitokset aktiivisille asiakkaillemme, jotka olette vastanneet lietelomakkeeseemme. Yli 60 % on jo vastannut, hienoa!

Vielä ehdit ilmoittaa! Jos et vielä ole ilmoittanut kiinteistösi jätevesijärjestelmän tietoja, niin tee se nyt. Kätevimmin ilmoitat alla olevasta linkistä. Kaikkien Puhas Oy:n toimialueella sijaitsevien kiinteistöjen tulee ilmoittaa jätevesijärjestelmästänsä.

Ilmoita jätevesijärjestelmäsi tiedot tästä

Tarvittaessa voit täyttää tulostettavan lomakkeen, jonka voit postittaa tai skannata sähköpostiin: liete@puhas.fi.

Kyselyn täyttämiseen voit löytää apua tästä:

Tunnista jätevesijärjestelmäsi

Tiedotamme ajankohtaisista jätehuollon asioista verkkosivuillamme sekä Facebook- ja Instagram-sivuillamme. Puhaksen uutisia seuraamalla pysyt ajan tasalla myös uusimmista tiedoista muiden alueiden lietekuljetusten kilpailutukseen ja alkamiseen liittyen.

Usein kysyttyä

Lietteen tyhjennys- ja kuljetushinnaston löydät täältä.

On todella tärkeää, että kaikki kyselyn saaneet vastaavat siihen.

Mitä tarkemmat tiedot saamme sinulta, sitä paremmin pystymme tässä vaiheessa määrittämään lietteen määrän, mikä vaikuttaa parempaan kuljetusten kilpailutukseen. Näin saat kustannustehokkaan ja laadukkaan palvelun myös jatkossa. Keräämämme tiedot palvelevat myös jätehuolto- ja ympäristöviranomaisia.

Viemäriin ei kuulu mitään muuta kuin uloste, virtsa, wc-paperi sekä pesu- ja huuhteluvedet. 

Ethän laita viemäriin ruuan tähteitä, rasvoja ja öljyjä, liuottimia, maaleja tai lääkkeitä. 

Erityisesti saostussäiliöiden, pienpuhdistamoiden ja muiden maaperäkäsittelyyn menevien vesien käyttäjien tulee välttää myös: kodin putkimiestä ja muita vahvoja kemikaaleja, antibakteerisia pesuaineita sekä klooria. Nämä tappavat jätevesien käsittelyssä tarpeelliset bakteerit ja pilaavat maaperäkäsittelyn sekä lähiympäristön.  

Viemäriverkostoon kuulumattomilla jätevedet johdetaan putkia pitkin ulos talosta jätevesien käsittelyjärjestelmään, joka voi olla umpisäiliö, saostussäiliö, pienpuhdistamo tai yhdistelmä näistä. Varmimmin saat tiedon tarkistamalla aiemman lietesäiliösi tyhjennyksestä saamasi laskun. Jos sellaista ei ole saatavilla, alla on vinkkejä jätevesijärjestelmän tunnistamiseen.

Umpisäiliö on yksi umpinainen säiliö, johon kerätään joko kaikki jätevedet tai vain wc-vedet. Umpisäiliössä tulisi olla täyttymishälytin, joka ilmoittaa, kun kaivo on täyttymässä.

Saostussäiliö koostuu useammasta betonisesta tai muovisesta säiliöstä, joiden välillä vesi virtaa hitaasti ja kiintoaines laskeutuu kaivon pohjalle. Esikäsitelty jätevesi johdetaan saostussäiliöstä maaperäkäsittelyyn. Saostussäiliön tunnistaa maanpinnalla peräkkäin olevista kansista.

Pienpuhdistamon toiminta perustuu biologiseen ja/tai kemialliseen puhdistusprosessiin. Pienpuhdistamoja on erilaisia, mutta lähes kaikkien merkkien huoltotoimenpiteisiin kuuluu lietesäiliön tyhjennys ja saostuskemikaalien lisäys. Pienpuhdistamon tyhjennystilauksen yhteydessä tulee ilmoittaa kaikki tyhjennyksessä tarvittavat tiedot. Pienpuhdistamosta tulee olla käyttöohjekirja.

Lietesäiliö tulee tyhjentää aina tarvittaessa. Jätehuoltomääräyksissä on määrätty lietesäiliöille vähimmäistyhjennysvälit, jotka näet alla olevasta taulukosta.

Lietesäiliön tyyppi Vähimmäistyhjennysväli
  Vuosittain 2 vuoden välein 3 vuoden välein 5 vuoden välein
Saostussäilö (wc-vedet) X      
Saostussäiliö, harmaavesisäiliö (pesuvedet)     X  
Pienpuhdistamon lietetila (wc-vedet) X      
Pienpuhdistamon lietetila (pesuvedet)     X  
Vapaa-ajan asunnon lietesäiliö   X    
Tyhjillään olevan asunnon lietesäiliö   X    

1–2 henkilön vakituisen asunnon lietesäiliö

  X    
Umpisäiliö       X

Jätevesien kertymisen määrä on yksilöllistä, ja tyhjennysten vähimmäismäärä ei aina riitä. Saostussäiliön täyttymistä tulisi seurata säännöllisesti. 

Tässä Suomen Vesiensuojelun Keskusliitto Ry:n ohjeet täyttymisen seurantaan: 

  • Seuraa lietteen kertymistä säiliöön kerran kuukaudessa säiliön ensimmäisen osan takaseinän vierestä.  Kierrä pitkän kepin toisen päähän harsoa, esim. säiliön pohjan ja poistoputken välisen korkeuden matkalle. Laske keppi varovasti säiliön pohjalle. Kierrä keppiä pari kertaa rauhallisesti. Nosta keppi varovasti ylös ja mittaa lietteen paksuus.

Säiliö on tyhjennettävä viimeistään silloin, kun lietteen pinta on 10 cm:n päässä poistoputken T-haaran alareunasta. 

Ei. 1–2 henkilön talouksissa lietesäiliö tulee tyhjentää tarvittaessa, mutta vähintään kahden vuoden välein.

Voit ilmoittaa tiedon lietelomakkeella tai laittaa sähköpostia osoitteeseen: liete@puhas.fi

Joensuun alueellinen jätelautakunta on tehnyt päätöksen vuonna 2022 saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetuksen siirtymisestä kunnan järjestämäksi. Päätös pohjautuu jo vuonna 2012 uudistuneeseen jätelakiin.

Kaikissa Joensuun alueellisen jätelautakunnan toimialueen kunnissa (Ilomantsi, Joensuu, Kontiolahti, Liperi ja Polvijärvi) siirrytään kunnan järjestämään saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetukseen. Puhas Oy siis kilpailuttaa ja organisoi jätevesilietteiden keräyksen, ja kuljetuksia hoitavat kilpailuttamamme kuljetusurakoitsijat.

Jätevesilietteen omatoimisesta käsittelystä on tehtävä kirjallinen ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle vähintään kaksi kuukautta ennen käsittelyn aloittamista, ja ilmoitus on voimassa viisi vuotta. Myös omatoimisen käsittelyn lopettamisesta on ilmoitettava. Ilmoitus tulee lähettää osoitteeseen: jatelautakunta@joensuu.fi.

Omassa asumisessa syntyvän lietteen saa levittää hygienisoituna omassa hallinnassa olevalle pellolle lannoitustarkoituksessa. Liete on aina käsiteltävä hygieeniseksi esimerkiksi kalkkistabiloimalla. Lue lisää Joensuun alueellisen jätelautakunnan sivuilta >

Aktiiviviljelijänä toimiva voi ottaa käsiteltäväkseen yhteensä neljän naapurikiinteistön asumislietteet ja hygienisoinnin jälkeen levittää nämä peltoonsa lannoitukseksi. Lietteen vastaanottajalla on velvollisuus ilmoittaa asiasta jätehuoltoviranomaiselle.

Lietteitä tai jätevesiä ei saa levittää metsään eikä käsittelemättömänä peltoon.

Riittää, kun ilmoitat lietelomakkeella kohteen tiedot ja merkitset kiinteistön olevan tyhjillään tai asuinkelvoton.
Tiedotamme näitä kohteita myöhemmin toimimaan jätelautakunnan ohjeistuksen mukaan.

Pyydämme jokaista vastaamaan jätevesilietteitä koskevaan kyselyyn, jolloin saamme parhaiten jätevesijärjestelmien tiedot ajan tasalle.

Kuivakäymälöitä emme tule tyhjentämään, mutta meille on tärkeää saada kuljetusten suunnitteluun tieto siitä, ettei kohteessa ole mitään tyhjennettävää jätevesijärjestelmää.

Voit kompostoida kuivakäymäläjätteen kiinteistöllä.

Kompostorin tulee olla suljettu, ilmastoitu, haittaeläinsuojattu ja valumavesien pääsy maahan tulee olla estetty. Kompostoria on hoidettava niin, että se on aina asianmukaisessa kunnossa.

Ulosteperäisen jätteen kompostointiaika on vähintään yksi vuosi.

Voit kompostoida harmaiden jätevesien (vain pesuvesien) pienpuhdistamoon tai saostussäiliöön kertyvän lietteen omatoimisesti kiinteistöllä, jos liete on kompostoitavassa muodossa ja sen määrä on vähäinen eli alle 50 litraa vuodessa.

Muiden jätevesilietteiden, kuten ulosteperäisien jätevesien, kompostointi on kielletty.

Lisätietoa jätevesien käsittelystä Suomen Vesiensuojelun keskusliitto ry >