Jätelain mukaan pakkausjätekeräys siirtyy kuntien vastuulle heinäkuun alusta 2023 alkaen. Pohjois-Karjalassa pakkausjätteiden kuntakerääjä on Puhas, niin Joensuussa, Liperissä, Kontiolahdella, Ilomantsissa kuin Polvijärvelläkin.
Lainsäätäjä todennäköisimmin olettaa, että kuntavetoisesti pakkausjätteiden keräystä saadaan helpommin valvottua ja tilastoitua.
Käytännössä Puhas on tänä keväänä pyytänyt alueen isännöitsijöitä ilmoittamaan, onko heidän hoitamissaan taloyhtiöissä pakkausjäteastioita – ja jos on, niin minkäkokoisia. Tai jos pakkausjäteastioita ei vielä ole, niin minkäkokoisia astioita kohteisiin pitäisi toimittaa.
Pakkausjätekuljetusten urakoitsijaksi on kilpailutuksen perusteella valittu Lassila & Tikanoja. L&T:lle Puhas on nyt ilmoittanut isännöitsijöiltä saamansa tiedot jätekeräyksen reititysten suunnittelua varten.
Astiat tarroitettava – tarroja saa Puhakselta
”Isännöitsijöiden hyvä huomioida, että pakkausjäteastioissa pitää jäteasetuksen mukaan olla myös jätelajimerkinnät eli -tarrat jätteiden kerääjän Puhas Oy:n yhteystietojen kera”, kertoo Puhas Oy:n logistiikkapäällikkö Jyrki Mainonen.
Astiatarroja saa Puhaksen Tiedepuiston toimistolta arkisin klo 9–15. Vaihtoehtoisesti isännöitsijä voi tilata Puhakselta maksullisen tarroituspalvelun.
”Jos isännöitsijällä on taloyhtiöitä enemmän kuin yksi, kannattaa ilmoittaa asiakaspalveluumme kaksi päivää ennakkoon, mitä jätelajitarroja tulee hakemaan ja moneenko taloyhtiöön. Näin saamme kaiken valmiiksi, ennen kuin isännöitsijä noutaa tarroja.”
Tarroituspalvelun hinta, ilman arvonlisäveroa, on 55 euroa per kiinteistö, kun kiinteistö sijaitsee maksimissaan 10 kilometrin päässä Kontiosuon jätekeskukselta. Jos taloyhtiö on sitä kauempana, tarroituspalvelun hintaan tulee 2 euroa lisää per kilometri.
”Monelta isännöitsijältä on yhä astiatarrat hakematta. Ne pitäisi hakea viimeistään kesäkuun aikana”, kehottaa Mainonen.
Pakkausjätekuljetukset alkavat heinäkuun 1. päivänä, joten heinäkuun alkupäivinä pitäisi olla tarroitukset tehty. Jos on tilannut Puhakselta uusia jäteastioita, ne toimitetaan kiinteistöille valmiiksi tarroitettuina.
”Mutta tarroja ei pidä vielä kiinnittää astioihin, vaan ne pitäisi kiinnittää vasta 1.7., koska pakkausjätekeräys on vasta siitä päivästä lähtien kiertotalousyhtiö Puhas Oy:n vastuulla”, lisää Mainonen.
Kysy asiakaspalvelustamme apuja
Pakkausjätekeräyksen uudistuksen myötä suurin osa taloyhtiöiden jätehuoltopalveluista on isossa osassa Pohjois-Karjalaa nyt yhden toimijan eli Puhaksen vastuulla. Vain paperinkeräys jää tuottajien vastuulle, eli paperia Puhas ei kerää jatkossakaan.
Pakkausjätekilpailutuksen myötä jäteastioiden tyhjennyshinnat osin laskivat, osin nousivat. Jatkossa asukkaiden aktiivisuus voi vaikuttaa hintoihin.
”Kun ollaan ahkeria kierrättäjiä, poltettavan jätteen tyhjennysväliä voi luultavasti harventaa – ja sitä kautta jätehuollon kokonaiskustannukset saattavat taloyhtiöissä olla tulevaisuudessa halvemmat”, tuumii Mainonen.
Joensuun alueellisen jätelautakunnan jätetaksa löytyy tästä linkistä.
”Jos isännöitsijälle on jokin vielä epäselvää, vaikka astiakoon tai sopivan tyhjennysvälin osalta, niin kehotan ottamaan yhteyttä Puhaksen asiakaspalveluun ensisijaisesti sähköpostitse. Saa toki soitellakin”, Mainonen vinkkaa.
Jos tietyn taloyhtiön jätekatos tuntuu ennakkoon turhan pieneltä, voisi isännöitsijä miettiä, saisiko jäteastioita sijoitettua katoksen ulkopuolelle. On kuitenkin huomioitava, että jäteastiat pitää pystyä tyhjentämään katoksen ulkopuolelta talvellakin.
”Sitäkin voi pohtia, voisiko kaksi pientä taloyhtiötä kerätä pakkausjätteitä kimpassa. Tai voisiko jätekatosta jotenkin laajentaa”, listaa Mainonen.
Jäteastioiden täyttymistä hyvä seurata
Puhaksen asiakaspalvelu seuraa pakkausjäteurakan alettua jätekuljettajien ilmoituksia tarkasti. Jos seurannassa nousee ilmi jotain hälyttävää, siihen puututaan napakasti.
Puhakselta suositellaan lämpimästi, että myös isännöitsijät ja taloyhtiöiden asukkaat seuraavat, miten pakkausjätekeräysastiat taloyhtiöissä täyttyvät ja miten astiakoot riittävät.
”Jos vaikkapa kartonkiastia pursuu valitulla tyhjennysvälillä, niin neuvon ottamaan hyvin matalla kynnyksellä yhteyttä Puhaksen asiakaspalveluun, jotta saamme muutettua jäteastian tyhjennysväliä nopeasti.”
Mainonen toteaa, että Puhakseltakin ollaan yhteyksissä isännöitsijöihin, jos ilmenee isompia haasteita.
”Isännöitsijän on hyvä tiedottaa asukkaita, jos uudistuksen takia taloyhtiössä jätehuollon toimintatavat jotenkin muuttuvat, eli esimerkiksi jäteastiat vaihtavat paikkaa tai jätekatosta kasvatetaan”, Mainonen neuvoo.
Lopuksi Mainonen summaa vielä, että tällä hetkellä pakkausjäteprojekti näyttää hyvältä, eikä suurempaa huolenaihetta ole.
”Mutta jos joku ei nyt vielä ole ilmoittanut taloyhtiönsä tietoja Puhakselle, se tulisi tehdä välittömästi – ja viimeistään maanantaina 15.5.2023 mennessä – kiitos etukäteen!”