Palvelemme tänään

Asiakaspalvelu, chat 8–16 8–16 8–16 8–16 8–16 Suljettu Suljettu 6.12.2024 Suljettu 24.12.2024 Suljettu 25.12.2024 Suljettu 26.12.2024 Suljettu 1.1.2025 Suljettu

Asiakaspalvelu, puhelin 9–15 9–15 9–15 9–15 9–15 Suljettu Suljettu 21.6.2024 Suljettu 6.12.2024 Suljettu 24.12.2024 Suljettu 25.12.2024 Suljettu 26.12.2024 Suljettu 1.1.2025 Suljettu

Kontiokaari itsepalveluasema 6–22, henkilökunta paikalla 13–19 6–22, henkilökunta paikalla 13–19 6–22, henkilökunta paikalla 13–19 6–22, henkilökunta paikalla 9–15 6–22, henkilökunta paikalla 9–15 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 21.6.2024 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa

Kontiosuon jätekeskus 8–16 raskasliikenne 8–16 raskasliikenne 8–16 raskasliikenne 8–16 raskasliikenne 8–16 raskasliikenne Suljettu Suljettu 21.6.2024 Suljettu

Ilomantsin jäteasema 9–13 Suljettu Suljettu 15–19 Suljettu Suljettu Suljettu 21.6.2024 Suljettu

Kontiolahden jäteasema 15–19 Suljettu Suljettu 9–13 Suljettu Suljettu Suljettu 21.6.2024 Suljettu

Liperin itsepalveluasema Myllynkaari 6–22 6–22, henkilökunta paikalla 14–18 6–22 6–22 6–22 6–22 6–22 11.11.2024 Suljettu 12.11.2024 14–22, henkilökunta paikalla 14–18 18.11.2024 6–20

Polvijärven jäteasema Suljettu 9–13 Suljettu 14–18 Suljettu Suljettu Suljettu 26.12.2023 Suljettu 9.5.2024 Suljettu

Bokashi

Bokashi on sisällä, huoneenlämmössä pidettävä kompostori. Se on lähtöisin Japanista (boka shi = eloperäinen, käynyt aine). Biojäte fermentoituu eli käy mikrobien avulla hapettomassa tilassa. Bokashissa ravinteet saadaan hyvin talteen. Hiili ei vapaudu hiilidioksidina, vaan sitoutuu materiaan. Bokashin hiilijalanjälki on 25 kg/tonni (vrt. lämpökompostori 669 kg/tonni). 

Tarvikkeet

  • kaksi bokashi-ämpäriä
  • mikrobirouhe
  • nestekuppi
  • rouheannostelija
  • biojätteen tasoitin.

Aloituspaketteja myydään netissä (hinta 100-110 €).

Bokashi-ämpärit

Bokashi-ämpärit voi tehdä itsekin tavallisista ämpäreistä, kunhan ne saa ilmatiiviiksi. Bokashiämpäreitä on hyvä tehdä ainakin kaksi. Ämpärissä on välipohja, jossa on reikiä. Näin nesteet pääsevät pohjalle, josta ne voidaan poistaa hanan kautta.

  • Liika kosteus aiheuttaa bokashin mädäntymistä ja hajuhaittoja. Oikea bokashi tuoksuu happamalta.
  • Hanan kautta saatava neste - "pokashi-pissa" - on voimakasta lannoitetta, laimenna sitä vedellä suhteessa 1:200. 

Tarvitset kaksi bokashi-ämpäriä, toista täytetään ja toisen annetaan käydä vähintään 2 viikkoa.

Bokashin tekemiseen tarvitaan kaksi bokashiämpäriä. Kuva: Anu Koskela

Bokashi-rouhe

Bokashirouhe koostuu vehnäleseistä, jotka on kyllästetty EM-liuoksella ja sitten kuivattu. EM-liuos sisältää EM –mikrobeja (effective micro-organism), joita ovat maitohapppobakteerit, hiiva ja fotosynteettiset bakteerit. 

Bokashi-rouhetta laitetaan biojätteen päälle.

Bokashirouhetta. Kuva: Anu Koskela

Aloita kompostointi

  • Laita välipohjan päälle talouspaperi ja sen päälle muutama ruokalusikallinen rouhetta.
  • Kerää päivittäin biojätteet, pilko ne noin 2 cm palasiksi ja laita bokashiin. Tasoita ja painele biojäte tiiviiksi. 
  • Bokashiin voi laittaa hiilihydraattipitoista biojätettä kuten vihannesten ja hedelmien kuoria sekä viljatuotteita. Biojätteeksi jäänyttä lihaa tai maitotuotteita voi laittaa mukaan pieninä erinä. Kahvinporot eivät fermentoidu kunnolla, mutta ne voi kuitenkin laittaa bokashiin. Selluloosa ei fermentoidu, joten paperi ei kuulu bokashiin.
  • Laita biojätteen päälle mikrobirouhetta suhteessa 1 litra biojätettä ja ruokalusikallinen rouhetta.
  • Laita kansi tiiviisti kiinni ja tarkista, että hana on kiinni. Näin varmistat ilmatiiveyden.

Jatka samaan malliin niin kauan kuin tilaa riittää. Poista nestettä hanan kautta.

Poista liika neste bokashista ämpärin hanan kautta.

Poista nestettä hanan kautta. Kuva: Anu Koskela

Anna käydä ainakin 2 viikkoa

  • Kun bokashi on täynnä, jätä se fermentoitumaan. Älä aukaise kantta turhaan.
  • Poista nesteet vähintään joka toinen päivä.
  • Kun jätät ämpärin fermentoitumaan, aloita toisen ämpärin täyttäminen.

Fermentoituminen kestää vähintään 2 viikkoa, mutta sitä voi jatkaa pitempäänkin - vaikkapa siihen saakka, kun toinenkin ämpäri on täynnä.

Valmis bokashi mullaksi

Fermentoituneen bokashin voi sekoittaa vanhaan kompostiin, tai sen voi laittaa sellaisenaan lämpökompostoriin. Fermentoitunut bokashi voidaan sekoittaa myös multaan. Seos voidaan kaivaa suoraan maahan ja päälle laitetaan 10-15 cm kerros multaa.

Sama voidaan tehdä talvella sisätiloissa ns. multatehtaassa (kuva alla). Huoneenlämmössä bokashi-multaseos muuttuu mullaksi muutamassa viikossa. Sen jälkeen multa voidaan varastoida ulos. Bokashimulta on pH-arvoltaan neutraalia, mutta se on vahvaa ravinnetta - pieni määrä riittää vauhdittamaan kasvua.

Valmista bokashia voi sekoittaa vanhaan kompostiin.

Voit tehdä yhden bokashiämpärin kahdesta tavallisesta ämpäristä, jotka laitetaan sisäkkäin. Sisemmässä on pohjassa reikiä, uloimmassa on hana. Päällimmäisessä ämpärissä pitää olla tiivis kansi. Kuva: Pia Pale

Voit tehdä bokashi-ämpärit tavallisista ämäpäreistä.

Tee sisemmän ämpärin pohjaan reikiä. Tämän ämpärin ympärille kietaistaan pari kierrosta elmukelmua, jotta ämpärit menevät tiiviisti yhteen. Kuva: Pia Pale

Tee sisemmän ämpärin pohjaan reikiä.

Poraa hanaa varten sopiva reikä ja liimaa hana ämpärin sisäpuolelta epoksiliimalla. Ulkopuolelta voit viimeistellä liitoksen sikafleksillä. Liitoksesta pitää tulla tiivis. Kuva: Pia Pale

Poraa ulompaan ämpäriin hanalle reikä ja tiivistä hanaliitos huolellisesti.